LIFESTYLE

BioBazar i Daria Ładocha łączą siły, by tworzyć dania idealne dla dzieci, alergików, sportowców i wegan

10.07.2019Wojciech Szczot

BioBazar i Daria Ładocha łączą siły, by tworzyć dania idealne dla dzieci, alergików, sportowców i wegan
Fot. Materiały promocyjne

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

BioBazar – targ z certyfikowaną żywnością ekologiczną – i miłośniczka zdrowego żywienia Daria Ładocha postanowili wspólnie sprostać gustom tak wymagających poszukiwaczy nowych smaków, jak dzieci, alergicy, weganie czy osoby, które uprawiają sport. Co więcej zachęcają do odkrywania bogactwa produktów ekologicznych i robienia zakupów w duchu zero waste.

Do sieci trafił właśnie pierwszy owoc tej kulinarnej przygody – sałatka, stworzona z myślą o osobach uprawiających sport, jako propozycja dania polecanego przed treningiem. Do jej przygotowania i rozmowy o potrzebach osób trenujących Daria zaprosiła trenerkę personalną i Mistrzynię Polski Fit Model 2017 Gosię Gałkowską.

 Materiały promocyjne
Fot. Materiały promocyjne

„Razem z moimi gośćmi staramy się zainspirować widzów do poszukiwania nowych smaków, do próbowania, kombinowania w kuchni. W przypadku zakupów na BioBazarze jest to o tyle proste, że poza ogromnym wyborem chociażby warzyw, możemy się wiele o nich dowiedzieć bezpośrednio od ludzi, którzy je uprawiają. Co zresztą widać już na pierwszym filmie” – opowiada Daria Ładocha.

BioBazar to jedyny w Polsce targ, gdzie co najmniej 80% produktów to certyfikowana żywność ekologiczna. Pozostałe 20% to produkty w trakcie certyfikacji, produkty jej niepodlegające, jak np. woda, sól, dziczyzna, grzyby i owoce leśne, czy unikatowe produkty regionalne. Na BioBazarze w Warszawie można zrobić ekologiczne zakupy u ponad 100 rolników i producentów. Łącznie dostępnych jest ponad 10 000 produktów.

Niezwykle ważnym aspektem jest dla BioBazaru zachęcanie klientów do robienia zakupów w duchu zero waste - kupujemy tyle, ile potrzebujemy, nie marnujemy żywności. Klienci zachęcani są także do przychodzenia na zakupy z własnymi torbami, a nawet opakowaniami np. na produkty sypkie czy takie, które zazwyczaj pakowane są do plastikowych pudełek.

„Urzekło mnie dostępne na jednym ze stoisk rozwiązanie, że można kupować octy i oleje do wielorazowych buteleczek. Kiedy skończy mi się jeden smak octu, wracam z moją buteleczką po następny” – mówi Daria. „I w jednym z nakręconych przez nas filmów wystąpiła właśnie moja butelka” – dodaje.

Już niebawem pojawią się w sieci kolejne filmy z udziałem Darii i jej ekspertów – pediatry Ewy Miśko-Wąsowskiej, która opowie m.in. o produktach bezpiecznych dla alergików oraz 11-letniej Poli, która zdradzi, jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw. 

Czytaj dalej