STYL ŻYCIA

Brain food: jedzenie, które wpływa na pracę mózgu

19.03.2019 Marta Roszewska

Brain food: jedzenie, które wpływa na pracę mózgu
Fot. Shutterstock

Problemy z zapamiętywaniem lub koncentracją bardzo często mają podłoże niewłaściwej diety. Niedobór witamin i substancji odżywczych może niekorzystnie wpływać na pracę naszego organizmu – w tym naszego mózgu. Dlatego bardzo ważnym jest, żeby wzbogacić dietę o produkty, które będą pożywne nie tylko dla naszego ciała, ale także umysłu. Kwasy tłuszczowe omega-3, na przykład, pomagają budować i naprawiać komórki mózgowe, a przeciwutleniacze zmniejszają stres komórkowy i stan zapalny, które są związane ze starzeniem się mózgu i zaburzeniami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera. Oto kilka przykładów tzw brain foods, które wspomogą pracę Waszego mózgu!

Brain foods – owoce leśne

Antyoksydanty zwarte w owocach leśnych pomagają zmiejszych stan zapalny i stres oksydacyjny – odpowiedzialne z nie są antocyjany, kwas kawowy, katechina czy kwercetyna. Włączając je do swojej diety zauważymy poprawę komunikacji między komórkami mózgu, zmniejszenie stanu zapalnego w całym organizmie, rosnąca plastyczność, która pomaga komórkom mózgowym tworzyć nowe połączenia, wzmacniając uczenie się i pamięć, zmniejszenie lub opóźnienie chorób neurodegeneracyjnych związanych z wiekiem i pogorszenie funkcji poznawczych. 

Brain foods – awokado

Awokado, źródło zdrowego, nienasyconego tłuszczu, znakomicie wspiera pracę mózgu. Spożywanie ich pomaga obniżyć ciśnienie krwi – wysokie ciśnienie jest związane ze spadkiem funkcji poznawczych. Awokado bogate jest w takie witaminy jak C, E, K i B, które również korzystnie wpływają na nasz mózg.

Brain foods – kakao

Kakao jest znakomitym źródłem flawonoidów, rodzaju przeciwutleniaczy. Są one szczególnie ważne dla zdrowia mózgu, ponieważ jest on bardzo podatny na stres oksydacyjny, który przyczynia się do związanego z wiekiem spadku funkcji poznawczych i chorób mózgu. Flawonoidy pobudzają wzrost neuronów i naczyń krwionośnych w częściach mózgu zaangażowanych w pamięć i uczenie się. Mogą także stymulować przepływ krwi w mózgu. W tym przypadku warto sięgać po produkty zawierające jak największy procent kakao w składzie – gorzkie czekolady, napoje kakaowe – lub dodawać kakao do potraw lub koktajli. 

Brain foods – kawa

Kawa jest dobrze znanym środkiem wspomagającym koncentrację – wielu pije ją, aby pobudzić się i zwiększyć porduktywność mózgową. Kofeina zawarta w kawie blokuje substancję w mózgu zwaną adenozyną, która powoduje, że człowiek czuje się senny. Badania z 2018 r. sugerują, że poza zwiększeniem czujności, kofeina może również zwiększać zdolność mózgu do przetwarzania informacji. Kawa jest również źródłem przeciwutleniaczy, które mogą wspierać zdrowie mózgu w miarę starzenia się. W jednym z badań powiązano konsumpcję kawy przez całe życie ze zmniejszonym ryzykiem powstawania takich chorób jak Alzheimer, choroba Parkinsona czy udar. Nie jest jednak zalecana każdemu, dlatego jej spożycie warto skonsultować z lekarzem.